Életstratégia tanácsadás

életstratégia_tanácsadásMindenki életében vannak olyan stratégiai kérdések, amiket bár alapvetően önmagunknak kell eldöntenünk, mégis úgy érezzük, jól jönne egy független külső nézőpontból való rálátás. És éppen ezek azok a fontos életkérdések, amiket jellegük, vagy éppen meghatározó fontosságuk miatt, nem tudjuk a saját környezetünkben megvitatni. Vagy azért, mert a többieket nem érezzük megfelelő partnernek a kérdés megvitatásához, vagy mert olyan érdekszférákat érinthet a téma, amely pénzügyileg, érzelmileg, családi kötelék szempontjából teszi lehetetlenné a többiek beavatását a döntéshozatalunkba. Életünk legfontosabb tényezője kell legyen, hogy a stratégiai fontosságú lépésekben minden esetben a legoptimálisabb döntést hozzuk meg. Azonban éppen ezekben a létfontosságú döntéshozatalokban tudunk a leginkább elbizonytalanodni. Mi lenne a helyes választás? Mi a jó döntés? Gyakorta érzelmi akadályok befolyásolnak. Nem ritkán kényes pénzügyi tranzakciókat követel a döntés. Vagy egyszerűen olyan életváltozásról van szó, amikor a feltételek, körülmények megváltoztatása több személy életét is befolyásolja. Ezek várható következményei pedig hosszabb távon meghatározhatják az életparamétereket.

Ezért minden stratégiai pont meghatározásakor, minden mérföldkő letételekor érdemes független szakértőt bevonni a döntés előkészítés szakaszában. A tanácsadó természetesen senki helyett nem hozhat döntéseket. Azonban olyan nézőpontokat, olyan felvetéseket, olyan jövőszcenáriókat, olyan terv potenciálokat képes fókuszba helyezni, amik segíthetnek a legoptimálisabb döntés meghozatalában.

Nem az a legfontosabb kérdés, hogy a mai tudásunk szerint mit döntünk? Hiszen számos olyan tényező lehet, amit ma a világon senki nem képes előre látni, ám később messzemenően befolyásolhatja az élet alakulását, a vágyott jövőkép megvalósulását.

Az igazi kérdés az, hogy a megfelelő kérdést tettük-e fel az életünkben, és amikor megérkezik rá a válasz, akkor is úgy érezzük: Igen! A megfelelő, és vállalható döntést hoztuk meg az idő perspektívájából is.

Csaba Beatrix

életstratégia tervező
projekt tanácsadó
önismereti terapeuta, csoport tréner
coach és mediátor