Co-vezetői coaching

co_vezetői_coachingManapság gyakorta előfordul, hogy egy projektnek 2 vezetője is van. Az a felállás sem ismeretlen, amikor egy határozott idejű munkafolyamatot együttesen irányít a Cég (Intézmény, vállalkozás) belső embere, és hozzá rendelődik egy külső szakember, szakértő, aki sok esetben hozza magával a feladat elvégzéséhez szükséges saját stábot is.

Olyan felállással is találkozhatunk, amikor két ember együtt hoz létre egy produktumot (céget, Intézményt, vállalkozást), ám nem csupán alapítói, vagy tulajdonosi státuszban vannak jelen, hanem a döntéshozatali szint mellett mindketten, vagy egyikük az operatív munkában is tevékenyen részt vesz.

Ezek a helyzetek számos előnnyel járhatnak a munkamegosztás lehetőségét mérlegelve. Az is várható előny, hogy a két egyenrangú vezető, döntéshozó, amennyiben pontosan méri fel saját maga, és a társa kompetenciáit, teherbíró képességét, stressz tűrési szintjét, akkor folyamatosan egymás segítségére lehetnek, sőt egyenesen képesek adott esetben egymást kiegészíteni is.

Azonban amennyi az előny, annyi a megfontolandó tényező. Mert amikor két ember irányít, ha nem teszik ezt hallatlanul koordinált formában, ha nem tudnak egymás minden lépéséről, és intézkedéséről, gyorsan kialakulhat egy roppant kellemetlen, káoszhoz is elvezető állapot. Egyrészt a munkatársak, beosztottak hajlamosak élni a helyzet adta lehetőségekkel, másrészt pedig az erősség gyorsan gyengeséggé válhat, a legapróbb félreértés esetén is.

Mindezért rendkívül fontos lehetőség a co-vezetői coaching alkalmazása minden olyan esetben, amikor korábban nem volt gyakorlat a többes vezetés az adott cégnél. És minden esetben érdemes co-vezetői coachingot igénybe venni, amikor két különböző hierarchiai szintről érkező vezető páros dolgozik ebben a konstrukcióban.

Különös körültekintést igényel az is, amikor különböző intézmények, cégek, vállalkozások összetett együttműködésére van szükség egy adott célfeladat megvalósításához. Mivel ezekben az esetekben nincs valós ismeret a másik fél munkabírásáról, döntéshozatali mechanizmusáról, személyes vezetési stílusáról sem. Még akkor is érdemes igénybe venni ezekben az esetekben a co-vezetői coachingot, ha elvileg rövid távú együttműködésről van szó. Figyelemmel arra a tényezőre, hogy az együttműködés, a közös döntéshozatal, mekkora nyereséggel, vagy veszteséggel jár siker, avagy a sikertelenség esetén.

A co-vezetői coaching az együttműködési összhang gyors kialakulásában segíthet. Valamint a legjobb képességek, működési verziók feltárására, fókuszba helyezésére teszi a hangsúlyt. Így mindenki a legjobb formáját hozhatja a kívánt cél elérése érdekében.

Csaba Beatrix

mester mediátor

IACM-CMM fokozatú tanácsadó