Konfliktuskezelés

konfliktuskezelésKonfliktushelyzetbe bárki, bármikor, bárhol keveredhet. Valójában sem megúszni, sem megelőzni nem lehet azokat az élethelyzeteket, amikor nézeteltérés alakulhat ki köztünk, és egy másik ember között. Ezért érdemes evvel a kérdéssel egy új aspektusból is foglalkozni.

Az ember érzelmi lény. És bár a rációval, a gondolkodás módjával képes valamelyest csökkenteni az érzelmi reakciók mértékét, sőt a felnövekvése során szocializálódik kulturálisan, érzelmileg, és intellektuálisan is, mindez a tényező koránt sem elegendő ahhoz, hogy minden esetben elkerülje a konfrontációt. Azonban az egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hogy a konfliktus helyzetben ő maga személy szerint miképpen reagál a helyzetre, illetve a benne szereplő többi résztvevő viselkedésére? Az is kérdés, hogy mi a szilárd meggyőződése a helyzetet kiváltó okról, és ezzel összefüggésben mennyire ismétlődő élethelyzetről, ismétlődő konfliktus helyzetről van szó?

A konfliktus helyzetek kezelésére többféle metódus létezik, amely érintheti az életkörülmények esetlegesen szükségszerű megváltoztatását épp úgy, mint a személyes hozzáállás megváltoztatásának potenciálját. Az aki csak a másik érintett személy viselkedésének megváltozását tartja szükségesnek, szinte biztosan új csalódások tárházának kapujában áll, hiszen ahogy a mondás tartja: „mindig kettőn áll a vásár”. Ez a felvetés nem csupán a magánéletre, illetve a párkapcsolatokra igaz. Messzemenően érvényes igazság a munkahelyi, baráti, közösségi kapcsolatok esetében, sőt a szülő-gyerek viszonylatokban is!

Ezért a konfliktuskezeléssel kapcsolatos fogalmi rendszerrel való megismerkedést, és új megoldások kialakítását kiemelten ajánlom legfőképpen azok számára, akik rendre ugyan olyan, vagy hasonló típusú konfliktus helyzetekbe keverednek az életük bármely területén.

Csaba Beatrix

mester mediátor, Life coach

IACM-CMM fokozatú tanácsadó

közösségfejlesztő, szervezetfejlesztési tanácsadó

1 thought on “Konfliktuskezelés

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.