Kooperációs képességfejlesztés középiskolásoknak 14-16, és 16-18 éves korosztály számára

tréning_gyerekAz egyik legérdekesebb, ugyan akkor feszültségekkel teli időszak az egyén fejlődése tekintetében a tinédzser kor, ami egybe esik avval az időszakkal, amikor nem csak az első „szárnypróbálgatásokra” kerül sor, hanem komoly tudatosság kibontakozást is igényelne a fiataloktól. Hiszen a középiskola éveiben koncentráltan kellene a tovább tanuláshoz is elengedhetetlen tudás anyagot elsajátítani, kiszélesíteni a személyes látókört, ami alapján a fiatal egyáltalán el tudja dönteni, mi érdekli őt annyira, hogy a felnőtt életének alap irányát meghatározza. Tehát felismerni a képességeit, pallérozni a tudását, meghatározni azt az irányt, hogy milyen pályát válasszon? Hol tanuljon tovább, milyen szakma irányába nyisson? Milyen érdeklődési kört alakítson ki önmaga számára?

 Ugyanakkor már megjelenik egy nagyfokú szabadságvágy, felerősödnek a hormonális változások, erős érzelmi folyamatok játszódnak le, és dominánssá válnak testi folyamatok is. Egyfajta „húzd meg, ereszd meg” állapot alakul ki a külső elvárások, és a belső igények között.

Ebben az áramlásban koránt sem könnyű egyensúlyt teremteni. És ennek az egyensúly állapotnak a fenntartása is komoly erőforrásokat igényelhet. A család, és az iskola csak valamelyest képes támogatni a megnövekedett érzelmi, lelki igényeket. Illetve egyfajta keretet adni, határt húzni a tanulási intervallumban.

Ugyanakkor a fiatalokra olyan koordinálatlan információ áradat zúdul, bizonyos tekintetben néha túlságosan nyitott térbe kerülnek, amiben egyszerűen elvesztik a tájékozódási pontot, amihez igazodni lehetne, és ami szabályozható kereteket biztosíthatna, a számukra is elfogadható formában.

A kooperációs képességfejlesztő tréning azt célozza meg, hogy játékos gyakorlatok, metaforák, helyzetgyakorlatok segítségével segítsen kialakítani egy valósabb képet a fiatalban, az élethelyzetekben használható megoldáskészletekről.

Segíthet a pályaorientációban. És célja, hogy egyfajta hiánypótló funkcióként segítsen az életre való felkészítésben, amire többnyire sem az iskoláknak, sem a családoknak nincs kapacitásuk, ám nélkülözhetetlen támogató erőforrás lehet a fiatalok számára.

A tréninget elsősorban osztályok számára ajánljuk. De más összetételű csoportok számára is nyitott a lehetőség.

Csaba Beatrix

közösségfejlesztési tanácsadó

Life coach

mester mediátor

IACM-CMM fokozatú tanácsadó