Családi mediáció

családi mediációTanácsadóként a legkülönfélébb verziókkal találkozom a családon belül kialakuló konfliktusok tekintetében. Ezek a nézetkülönbségek előfordulhatnak például testvérek között, amikor úgy érzi bármely érintett, hogy Ő személy szerint valamilyen élethelyzetben hátrányba került a többiekkel szemben. Vagy bármely egyéb családi kötelék szintjén, ahol valamely élethelyzet változás a korábbitól eltérő irányba befolyásoló állapotot idéz elő, és ez bármilyen érdeket sért.

Indokolt lehet a családi mediáció minden olyan vitás kérdésben, amelyet a családtagok önmaguk nem tudtak békésen, vagy megnyugtatóan elrendezni. Számos esetben mindenki számára elfogadható megoldást lehet kieszközölni egy pártatlan szakértő bevonásával.

„A harag rossz tanácsadó.” Bizony messzemenően igaz a mondás. A megbántottság állapotában nem mindig vagyunk képesek „tisztán” látni. Gyakran keresnek fel emberek azzal a dilemmával, hogy a döntésük eredményét, és hosszú távú hatását is figyelembe véve, utólag bizony más elhatározásra jutnának ma, mint amikor meghozták az „ítéletet” a vitás kérdésben.

Van, amikor már nem lehet változtatni egy-egy döntésen. De mindaddig, amíg erre mód, és lehetőség nyílik, érdemes avatott szakember segítéségét kérni a lehetséges megoldások feltérképezésében.

Csaba Beatrix

mester mediátor

IACM-CMM fokozatú tanácsadó