Tréning

 

hello_vilagEgy dolog egészen nyilvánvalónak látszik, az élet empirikus tudomány. Kizárólag tapasztalati úton lehet benne bármit is megtanulni, elsajátítani. A rajtunk kívül állók tapasztalatai hatással lehetnek ránk, de mindent egybe vetve, azok csak minták, opciók, lehetőségek maradnak.

Mindig az a döntő, hogy mi magunk hogyan viszonyulunk az élethelyzetekben egymáshoz, és milyen döntések mentén szervezzük a rendszereinket.

A kompetencia fejlesztő tréningek nem csupán élvezetesek, hiszen szokatlan gyakorlatsorokkal, a deutero tanulás síkján adnak képet képességekről, gondolkodási, és döntési helyzetek ismert, vagy tudat alatti mintáiról, a személyes működési elvekről. Arra is kiváló terepek, hogy valódi egységet, és a közös gondolkodás mentén új perspektívákat, és potenciálokat hozzanak létre. Legyen szó munkahelyi közösségről,  civil szervezetről, vagy családi vállalkozásról.

A kompetenciafejlesztő tréning a kooperáció magasiskolája.

A kooperációs képességünk, a személyes rugalmasságunk, a kompetenciáink érvényesítése, jelentősen meghatározhatja a hierarchián belüli szerepvállalásainkat

A tanácsadó, mediátor, coach, tréningvezető szinte minden alkalommal képes kimozdulást indukálni a megrekedt helyzetekből. Ehhez nincs szükség semmi másra, mint arra, hogy a problémát észlelő, a megfelelő kompetenciájú szakemberhez forduljon.

Felvetődik a kérdés, hogy miért tud egy kívülálló valakit helyzetbe hozni? Talán éppen azért, mert kívülálló. Mert nem érintett az aktuális kérdésben. Mert nincs sem érzelmi, sem hierarchikus kapcsolata azzal a személlyel, és azzal az élethelyzettel, amivel kapcsolatban az adott kérdésben választ keresnek. Viszont számos tudása, és kompetenciája van a potenciális megoldások megtalálása területén.

A jó szakember sok élettapasztalattal, és szakmai tapasztalattal bír. Ezért nem csupán bele tud helyezkedni a problémát átélő helyzetébe, hanem pontos ismeretei vannak a megoldástérben már meglévő, és az adott helyzetben megoldásként kiválasztható lehetőségekről. Képes megtalálni a „tűt a szénakazalban”.

 A tréner azzal a kompetencia hányadossal is rendelkezik, amivel megtaníthatja a csapatot, a “tű” megtalálására a “szénakazalban”. Valamint arra is alkalmas, hogy a tréningfeladatokon keresztül, új, akár váratlan megoldáskészletekhez juttassa a csapat tagjait.

Felhívom a figyelmet a cikkekre, szakanyagokra is, amikből információkat, nézőpontokat, és a döntéseihez szükséges aspektusokat találhat.

Találkozzunk abban a formában, ahogy az Önnek a legmegfelelőbb. Coachingon, mediációban, tanácsadáson, vagy tréningen. És nyissunk új kaput egy vonzó jövőszcenáriónak!

Csaba Beatrix

IACM-CMM fokozatú tanácsadó

mester mediátor

Life coach

közösségfejlesztési, és szervezetfejlesztési tanácsadó