Family team coaching családi vállalkozásoknak

family_team_coachingA családi üzletek, generációról generációra tovább hagyományozódó vállalkozások patinája elismerésre méltó. Hagyománya van a világban. Amennyiben dinasztiákon átívelően képesek megőrizni az eredeti minőséget, és egyúttal a mindenkori kor adottságait is figyelembe véve, képesek folyamatosan lépést tartani az adott kor változásaival. Mind a termék tekintetében, mint a vállalkozás/cég/gyár üzemeltetése, fenntartása szempontjából. Emellett a fogyasztói társadalom igényeinek változásait is képesek fókuszban tartani, és a minőség megtartása mellett kielégíteni.

Csodálatos perspektíva, nagyszerű vízió.

Ám minden családi, vagy nagyon szoros emberi kapcsolaton alapuló üzlet magában hordoz egy olyan tényezőt, ami semmilyen más konstrukcióban nem található meg.

Ahol egymástól sem érzelmileg nem függenek, sem egyéb emberi személyes szálon nem kapcsolódnak egymással a munkavállalók, és a munkaadók, ott többnyire a hierarchia szabályozza az együttműködési szinteket, szakmai kompetenciák határozzák meg a munkafolyamatokat, a feladatok végrehajtása pedig egészen egyértelmű szabályok szerint szerveződik.

Azonban azokban az esetekben, amikor a magánéleti struktúra, és a szervezeti hierarchia összekeveredhet, rendkívül kívánatos a családi team coaching lehetőségeivel élni.

Célszerű coach, mediátor szakember bevonása annak az együttműködési rendnek a kialakításához, amelyben könnyen, és gyorsan tisztázhatóak, hogy milyen érzelmi, és racionális folyamatok összekeveredésére lehet számítani a családi-üzleti együttműködések esetén. Valamint a family team coaching lehetőséget kínál arra is, hogy feszültségmentes, játékos formában alakulhasson ki egy új szemléletű együttműködés. Amelyben igazi csapattá kovácsolódhatnak családi, és vállalkozási szinten egyaránt. Olyan előnyre tehetnek ezáltal szert a családi vállalkozások, amely hosszú távra biztosíthatja a megélhetésen kívül, a generációs folyamatok legelőnyösebb alakulását. Mindenki azzá válhat a csapatban, amelyben személy szerint tényleg a legjobban prosperál. Valóban út lehet ez a hosszú távú sikerhez.

Csaba Beatrix

mester mediátor, Life coach

IACM-CMM fokozatú tanácsadó