Generációs mediáció

generációs_mediációIndokolt generációs mediációt igénybe venni minden olyan vitás kérdésben, és nézeteltérés esetén, amelyet a családtagok önmaguk nem tudtak békésen, vagy megnyugtatóan elrendezni. Elsősorban szülő-gyermek, felmenő-utód viszonylatban ajánlott a rendeződés irányába lépéseket tenni, függetlenül attól, hogy a gyermek mennyi idős? Ismert tény, hogy a gyermek, a szülő oldaláról nézve mindig a „gyermek” marad. Akkor is, amikor már réges régen átlépte a nagykorúság életkori határát. Azonban ez a tény sok feszültség forrása lehet, amennyiben a szülő nem tudatosítja magában azt a törvényszerűséget, hogy az immár felnőtté vált gyermeke életében az övétől eltérő szempontrendszerek is megjelenhetnek. A kialakuló új szempontok dominánsan eltérhetnek a korábbi állapotoktól. Például attól az élethelyzettől, amikor a „gyermeknek”, a fiatal felnőttnek, még nem volt önálló párkapcsolata, vagy saját maga által alapított családja, és még nem terhelték ebből adódó kötelezettségek.

 A megbántottság állapotában nem mindig vagyunk képesek olyan döntéseket meghozni, amit évek múltán is tiszta szívvel vállalhatunk. Gyakorta az indulat vezérelte érzelmi állapotban fel sem mérjük, milyen valós „károkat” okozunk önmagunk számára, vagy szeretteinknek egy-egy döntésünkkel. Esetleg hajthatatlan véleményünk következményeként mennyi mindentől fosztjuk meg magunkat, vagy a családtagjainkat, illetve azok utódait.

Emellett tanácsadói munkám során szerzett sokéves tapasztalatom szerint, semmilyen vitás ügy nem ér annyit, amennyit az az érzés okoz, amikor már nem tudunk módosítani egy helyzetet, bármennyire is szeretnénk megváltoztatni a korábbi nézőpontunkat.

Gyakran keresnek fel emberek azzal a dilemmával, hogy a döntésük eredményét, és hosszú távú hatását is figyelembe véve, utólag bizony más elhatározásra jutnának ma, mint amikor meghozták az „ítéletet” a vitás kérdésben.

Van, amikor már nem lehet változtatni egy-egy döntésen. De mindaddig, amíg erre mód, és lehetőség nyílik, érdemes avatott szakember segítéségét kérni a lehetséges megoldások feltérképezésére.

Csaba Beatrix

mester mediátor

IACM-CMM fokozatú tanácsadó